TOP

Waarom en hoe beschermt Lowlands 60.000 m2 natuur?

Je zou het bijna vergeten, maar ook jij bent de natuur. Samen met planten, bloemen, insecten, vissen, koralen en al het andere wat leeft vorm jij het ecosysteem. En daar gaat het helemaal niet goed mee. Om je een idee te geven: van de 8 miljoen plant- en diersoorten, worden er 1 miljoen bedreigd in hun voortbestaan. 40% van alle insecten worden met uitsterven bedreigd, terwijl 75% van de belangrijkste voedselgewassen afhankelijk zijn van de bestuiving van insecten.

Soenda Festival creëerde een bijenoase nabij het festivalterrein, tastbaar en lokaal. Lowlands kiest voor een wereldwijde aanpak en kondigde afgelopen maand de samenwerking met Earth Today aan. Wij gingen in gesprek met Lowlands Festival directeur Eric van Eerdenburg over het beschermen van natuur.

 

1. Naast het verduurzamen van je organisatie kun je als evenement investeren in het compenseren van CO2, het beschermen van natuur of het creëren van nieuwe natuur. Waarom heeft Lowlands gekozen voor het beschermen van natuur?

Milieu en klimaat is een urgent probleem voor iedereen, maar vooral voor de doelgroep in de leeftijd van de Lowlands bezoeker. Als er niets of te weinig aan gedaan wordt dan zullen zij de nadelige gevolgen meemaken. En er gebeurt veel te weinig. Onze politici blijft hangen in halfbakken compromisen. 50% van onze aarde moet voor 2050 beschermd om op de andere 50% te kunnen leven. Daar is de wetenschap het over eens. Het probleem is urgent. Het is de basis voor alle leven op aarde. Daarom. We – jij, ik, je buurvrouw, je lover, de fietsenmaker – moeten het zelf gaan doen.  We hebben natuurlijk ook al jaren samenwerkingen met partijen die werkzaam zijn op andere vlakken. Amnesty (mensenrechten), Oxfam Novib (ongelijkheid in welvaart), Stichting Vluchteling (vluchtelingenproblematiek).

 

 

 

2. Lowlands sluit zich aan bij Earth Today. Dit is een organisatie die een unieke manier heeft gevonden om de bescherming van onze planeet aan te jagen. Als we de natuur niet beschermen, wordt de Aarde, ons enige thuis, een onleefbare plek door klimaatverandering en het uitsterven van soorten. Er zijn veel verschillende initiatieven op het gebied van natuurbescherming, waarom hebben jullie voor Earth Today gekozen?

Earth Today is een ambitieuze organisatie met een nieuwe aanpak. Zij zijn de marketingmachine en gaan verbindingen aan met ieder initiatief wat bescherming van essentiële natuur als doelstelling heeft, mits ze aan de governance normen voldoen en de expertise hebben om de essentiële delen van de aarde te beschermen. Earth Today legt het lot in onze eigen handen en organiseert voor jou, mij, bedrijven en organisaties dat er handelingsperspectief ontstaat. Het probleem lijkt te groot voor jou als individu, dat wat jij als individu kan bewerkstelligen slechts een druppel op een gloeiende plaat is, maar door alle wil en krachten te bundelen kunnen we iets groots bereiken. Earth Today faciliteert dat. Earth Today steunt zowel lokale als internationale initiatieven.

 

3. Lowlands beschermt 1m2 a € 1,20 per Lowlander wat neerkomt op 60.000 m2, een natuurgebied ter grootte van drie-en-een-half keer het Alpha-gebied op het festival. Er is gekozen voor 1m2 per Lowlander, welke gedachte zit hierachter?

Het is een startschot, je wilt beginnen en hoopt dat het goede voorbeeld gevolgd wordt… Het concept van Earth Today is dat je je naam koppelt aan een traceerbare m2. Die m2 wordt aan jou toegewezen op de website van Earth Today.  Je bent dan letterlijk en figuurlijk ‘aandeelhouder’ in Earth Today. Ik hoop natuurlijk dat de Lowlanders er op hun naam nog een aantal m2 aan vast maken. Dat je in de toekomst geen airmiles meer spaart, maar m2. Dat je geen nutteloze rotzooi meer krijgt bij je happymeal of bonuskaart, maar dat je met je consumeergedrag spaart voor m2 die je beschermt. Dat je met je consumeergedrag niet iets onzinnigs of zelfs schadelijks doet, maar iets zinnigs en relevants. Consumeren doen we allemaal. Maar je kunt je ‘macht’ als consument sturen naar iets zinnigs.

 

 

4. Online roept Lowlands haar publiek op om ook te investeren in het beschermen van natuur. Wat zijn de reacties vanuit het publiek? Hoe is dit initiatief ontvangen? Wat zijn jullie verwachtingen?

Er wordt erg positief op gereageerd. Misschien nog niet helemaal duidelijk wat ‘the point is’ voor iedereen…maar ik hoop dat interviews als deze dat meer duidelijk gaan maken. Het idee is natuurlijk dat je niet alleen een like-je aanklikt of in woord positief reageert, maar ook in daad positief bijdraagt. Jij bent de persoon op wie je loopt te wachten… jij moet ook iets doen…. naar draagkracht een aantal m2 beschermen..of kopen bij bedrijven die een positieve impact hebben op onze ecologie. Walk the talk.  Wij proberen te inspireren en te laten zien hoe je zelf kunt bijdragen en hoe dat gezamenlijk tot een groots resultaat kan leiden. Stiekem hoop ik dat alle festivals van NL, EU of WW mee gaan doen en artiesten natuurlijk ook. Een aantal artiesten staat op het punt om  ambassadeur te worden.  Dan heb je hopelijk een soort nieuwe LiveAid. Ik denk dat het kan. Het is nu nog een start-up. Maar ik geloof er in…

 

5. Als organisator ben je expert in het organiseren van evenementen, en geen natuur-expert. Wat wil je mede-organisatoren meegeven? Wat heb je geleerd, waar ben je tegenaan gelopen in het onderzoeken en opzetten van dit initiatief?

Ik heb geleerd door de jaren heen dat er voor alles waar je zelf niet goed in bent iemand te vinden is die daar wel de expert in is. Dat je van je eigen 6je geen 9 kan maken. Dat je beter iemand die een 9 of 10 is op dat gebied kan inzetten voor die taak. Earth Today is een overkoepelende organisatie van experts (9ens en 10-en) op het gebied van marketing, media en fintech die als doelstelling heeft geld te organiseren voor al die natuurorganisaties die vooral expert (9en en 10en) zijn in natuurbescherming. Daarom geloof ik hier in. Er wordt in potentie een heel krachtig platform gecreëerd, bottum up, buiten alle politieke mechanismen om, DIY, crowdfunded. Het faciliteert handelingsperspectief. Je hoeft alleen maar mee te doen…. nogmaals: jij bent de persoon op wie je altijd hebt gewacht om iets aan dit probleem te doen.

 

Wil je NU actief natuur beschermen, en bijdragen aan herstel? Sluit je aan bij het initiatief van Lowlands en bescherm in een paar klikken vanaf € 1,20 per m2 natuur.

 

Ken jij een inspirerend voorbeeld van evenementen die zich inzetten voor het beschermen, versterken en ontwikkelen van (nieuwe) natuur?  Laat het ons dan weten!  Wil je meer weten over compenseren, en de do’s & don’ts? Lees het artikel over de paper van Julie’s Bicycle hier.

Foto in header van Qingbao Meng op Unsplash

 

 

 

 

Mede-eigenaar Green Events en Head of Program ADE Green

lyke@greenevents.nl