TOP
Image Alt

Spoedcursus 2023: Wegwerp plastic op evenementen 

In 4 sessies van regelgeving naar praktijk

Vanaf 1 juli 2023 geldt er een verbod op wegwerp plastic, hiermee wordt hergebruik de norm. Ook evenementenorganisatoren hieraan moeten voldoen. Dit is hèt moment om hiermee aan de slag te gaan! Maar, hoe pak je dit aan? En wat betekent dat in de praktijk?

Update: spoedcursus afgerond

De spoedcursus is in 2023 afgerond

Alsnog behoefte aan een soortgelijk traject? Mail ons via info@greenevents.nl, wij denken graag met je mee over de opties.

De spoedcursus

Als organisator of beleidsmedewerker moet je aan de slag met het implementeren van een circulair ofwel afvalvrij bekersysteem. Dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Goed nieuws, wij gaan je erbij helpen! In 4 sessies* begeleiden we jou met het opzetten van een (stadsbreed) systeem. In maart 2023 start de online spoedcursus waar we samen met dé experts op het gebied van hergebruik, recycling, beleid en stadsbrede systemen antwoord geven op al jouw vragen. Daarnaast krijg je een half jaar lang binnen no time antwoord op al je vragen en in direct contact met andere organisatoren en beleidsmedewerkers via het online platform Green Events Network.

Deze spoedcursus bestaat uit 4 online sessies van 90 minuten waarin je begeleid wordt door dé experts op het gebied van circulaire beker systemen zodat jij op tijd voldoet aan de nieuwe wetgeving.

* Kun je een keer niet aanwezig zijn of wil je de sessies achteraf terug kijken? Dat kan! Meld je nu aan, en alle info volgt.

 

Voor wie? 

Deze spoedcursus is speciaal ontwikkeld voor organisatoren en beleidsmedewerker die aan de slag gaan met het implementeren van een circulair ofwel afvalvrij bekersysteem en willen voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Programma

Sessie 1: 6 maart 10.00-11.30
Regelgeving wegwerpplastic

Sessie 2: 13 maart 10.00-11:30
Circulaire bekersystemen in de praktijk

Sessie 3 voor organisatoren: 27 maart 14.00-15:30
Support bij uitvoering

Sessie 3 voor beleidsmedewerkers: 27 maart 10.00 – 11.30
Beleid en politieke keuzes 

Sessie 4: 3 april 10.00-11.30
Stadsbrede evenementen: één systeem voor iedereen

Online support & helpdesk
gedurende 6 maanden
Prijs: €590 excl.
Vierdaagsefeesten DF Stills (4 of 4)

Wat ga je leren?

    ✔ Hoe de nieuwe regelgeving eruit ziet, hoe je hieraan kan voldoen en
hoe je de meest duurzame keuze maakt.

   ✔ Welke recycle systemen er zijn, hoe je ze gebruikt en wat het kost.

      ✔ Hoe je een concreet plan maakt voor jouw evenement of gemeente.

✔ Sta steviger in je schoenen bij het maken van duurzame keuzes

Hoe je dit het best communiceert naar personeel en bezoekers.

Programma spoedcursus

 

Maandag 6 maart 10.00-11.30

In deze eerste sessie starten we met een introductie over circulaire bekersystemen en voedselverpakkingen.  

Wat komt er aan bod?

  • Hoe ziet de nieuwe wetgeving eruit?
  • Wat is een circulair bekersysteem?
  • Welke mogelijkheden zijn er op gebied van voedselverpakkingen?
  • Welke retoursystemen werken in de praktijk?

Experts

Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat) is verantwoordelijk voor de implementatie van de Single-use plastics Richtlijn en is daarmee expert op het gebied van aankomende veranderingen in regelgeving.

Laura van de Voort (Green Events) is programmamanager van Plastic Promise en werkt samen met koplopers in de sector aan een single use plastic-vrije evenementen industrie.

Maandag 13 maart 10.00-11.30

Er is in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan op het gebied van bekersystemen en voedselverpakkingen. In sessie 2 delen we de belangrijkste ‘lessons learned’ uit de praktijk. Wat werkt wel of juist niet en waar moet je op letten?

Wat komt er aan bod?

  • Hoe werkt een herbruikbaar bekersysteem?
  • Hoe werkt een recyclebaar bekersysteem?
  • Welke kostenposten en besparingen kun je verwachten?
  • Welke leveranciers kunnen je hierbij helpen?

Experts

Tijl Couzij (Into The Great Wide Open) werkt al jaren met herbruikbare bekers en sinds deze deze zomer ook met herbruikbaar servies. 

Leonie Boon (Green Events) adviseert evenementen bij de implementatie van een recyclebaar bekersysteem en weet als geen ander welke stappen je moet zetten om een beker hoogwaardig te kunnen recyclen.

Maandag 27 maart 14.00-15.30

Voor sessie 3 organiseren we een bijeenkomst met een speciaal programma voor beleidsmedewerkers en een voor organisatoren. De organisatoren gaan met de kennis en informatie uit sessie 1 en 2 ga je aan de slag met de uitwerking van een passend bekersysteem. Maar hoe pak je dat aan? In sessie 3 staan dé experts op het gebied van herbruikbare en recyclebare systemen klaar voor een uitgebreide Q&A sessie. 

Wat komt er aan bod?

  • Welke bekersysteem past bij jouw evenement?
  • Waar loop je tegenaan in de praktijk?

Experts

Tijl Couzij (Into The Great Wide Open) werkt al jaren met herbruikbare bekers en sinds deze deze zomer ook met herbruikbaar servies. 

Leonie Boon (Green Events) adviseert evenementen bij de implementatie van een recyclebaar bekersysteem en weet als geen ander welke stappen je moet zetten om een beker hoogwaardig te kunnen recyclen.

Maandag 27 maart 10.00-11.30

Voor sessie 3 organiseren we een bijeenkomst met een speciaal programma voor beleidsmedewerkers en een voor organisatoren. De beleidsmedewerkers krijgen in deze sessie concrete handvatten voor het maken van een helder beleid.

Wat komt er aan bod?

  • Plan van aanpak/tijdpad beleid tot moment van besluitvorming en invoering
  • Welke stappen doorloop je richting een helder beleid?
  • Hoe veranker je je keuzes in beleid?

Expert

Wieke Bertina (gemeente Leiden) stond aan de wieg van de invoering van een herbruikbaar bekersysteem op kleine en grote stadsbrede evenementen waaronder Leidens Ontzet.

Maandag 3 april 10.00-11.30

Wil je met meerdere organisaties overstappen op één systeem? In de vierde en laatste sessie leer je alle do’s & don’t van dé experts in de praktijk. 

Wat komt er aan bod?

  • Waar begin je bij het opzetten van één stadsbreed systeem?
  • Wie zijn je belangrijkste stakeholders en hoe creëer je draagvlak?
  • Voor welk systeem kiest het collectief? 
  • Hoe werkt één systeem voor iedereen in de praktijk?

Experts

Nilles Raken (Leids Glas) is verantwoordelijk voor de coördinatie van een herbruikbaar bekersysteem op stadsbrede evenementen waaronder Leidens Ontzet. Één systeem voor iedereen!

Tessa Groenen (Vierdaagsefeesten) implementeerde afgelopen zomer als eerste stadsbrede evenement een recyclebaar bekerssysteem tijdens de Vierdaagsefeesten.

In no time antwoord op al je vragen

Naast toegang tot alle expertise sessies krijg jij een half jaar lang toegang tot het Green Events Network. Via dit online platform kom je in direct contact met experts en andere eventprofessionals met vergelijkbare uitdagingen. Hierdoor heb je binnen no time antwoord op al jouw vragen én zijn samenwerkingen binnen handbereik.

Kopie van ITGWO022_Duurzaam_OleZumpolle-1230476 (1)

De Experts

Green Events

Adviseert bij de implementatie van een recyclebaar bekersysteem en weet welke stappen nodig zijn om een beker hoogwaardig te kunnen recyclen.

Into The Great Wide Open

Werkt al jaren met herbruikbare bekers en sinds deze deze zomer ook met herbruikbaar servies.

Vierdaagse feesten

Implementeerde afgelopen zomer als eerste stadsbrede evenement een recyclebaar bekerssysteem tijdens de Vierdaagsefeesten.

Leids Glas

Verantwoordelijk voor de coördinatie van een herbruikbaar bekersysteem op stadsbrede evenementen waaronder Leidens Ontzet. 

Ministerie I&W

Verantwoordelijk voor implementatie van de Single-use plastics Richtlijn en expert op het gebied van aankomende veranderingen in regelgeving.

Gemeente Leiden

Stond aan de wieg van de invoering van herbruikbare bekersysteem op kleine en grote  evenementen waaronder Leidens Ontzet.

Wil je als gemeente met meerdere organisatoren deelnemen? Dat kan! Neem dan contact met ons op.