TOP

Op bezoek bij Into the Great Wide Open

Fotos: Innofest, Into the Great Wide Open

Wat een fijn werkbezoek aan festival Into The Great Wide Open (ITGWO) op Vlieland. In de aanloop naar het bezoek ontvang ik al informatie over de meest duurzame reisopties naar het festival. Via de Glimble app kun je je meest duurzame reis plannen. Zelf rijd ik met de elektrische auto naar het pittoreske Harlingen, van waar ik met de ferry naar Vlieland vaar, samen met het team van Innofest.

Het festivalterrein blijkt een echte proeftuin voor duurzame initiatieven. De doelstelling van ITGWO is dan ook om een circulair en klimaatpositief festival te worden. Het festival maakt gebruik van hernieuwbare energie van het net, aangevuld met mobiele batterijen. Het materiaalgebruik is al voor een groot deel circulair door herbruikbaar servies, compostering, recycling en hergebruik van water. In 2022 was de gemiddelde hoeveelheid restafval per bezoeker nog maar 140 gram en dit gaat nog verder omlaag.
Ook waren er een aantal interessante innovaties te zien (Innofest), o.a. modulaire en circulaire tenten (FlexiDome by Avans), sensoren in toilet voor de juiste hoeveelheid water (Wadify), bezorgrobot Rosie, een papieren festivalmunt (PaperCoin), een kleine mobiele batterij (PowerTrolley by Rent a Battery) en QR informatie over jouw eten via blockchain (ChefChain).
Into the Great Wide Open levert weer het bewijs dat een festival een voortrekkersrol kan spelen in verduurzaming van de maatschappij. Veel dank aan Innofest en de organisatie van Into the Great Wide Open!

Sustainability Expert & Management Team

gerd-jan@greenevents.nl