TOP

Duurzame innovaties getest op Mysteryland: van urine als grondstof tot een boot van gerecyclede PET-flessen

Dit weekend biedt Mysteryland duurzame ondernemers de kans om hun innovaties op het evenement te testen. Het dancefestival, met bijna 140.000 bezoekers een van de populairste van Nederland, is al jarenlang toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. Zo draait de jubileumeditie – het festival bestaat 30 jaar – bijna volledig op vaste groene en lokaal opgewekte stroom. In samenwerking met Innofest helpt Mysteryland de komende dagen zes zeer uiteenlopende ondernemers om hun innovaties te testen en feedback op te halen. Hierdoor kunnen ze hun prototypes sneller verbeteren op weg naar een eventuele marktlancering en het maken van maatschappelijke impact.
Als tijdelijke micromaatschappijen zijn festivals als Mysteryland een ideale plek om innovaties te testen. Net als in de echte wereld spelen hier diverse uitdagingen op gebieden als energie, afval, logistiek, water en voedsel. En dankzij de beslotenheid en flexibiliteit van festivals, is vaak net wat meer mogelijk dan in de ‘normale’ publieke ruimte. Bovendien zijn met bezoekers, vrijwilligers en professionals tal van potentiële eindgebruikers aanwezig om de testende ondernemers van waardevolle feedback te voorzien. Innofest heeft de afgelopen jaren meer dan 200 testcases op festivals en andere living labs begeleid. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst op Mysteryland.
Deze zes duurzame innovaties worden de komende dagen getest:
Urine bevat waardevolle voedingsstoffen die de vruchtbaarheid van landbouwgrond kunnen verbeteren. De innovatie van de Franse circulaire start-up Toopi Organics verzamelt menselijke urine en zet deze door fermentatie om tot een ecologische, effectieve en economische landbouwbiostimulant voor boeren. Met deze revolutionaire aanpak dragen zij bij aan het terugdringen van het gebruik van kunstmest in de agrarische sector. Tijdens Mysteryland controleren ze de urinoirs van de camping om te zien of hun nieuwe opvangtanks goed werken.
Eerder dit jaar is het statiegeldsysteem voor blikjes van kracht gegaan. Voor veel mensen is het inleveren nog geen vanzelfsprekendheid, waardoor veel blikjes onnodig worden weggegooid. De recyclebakken van StatieHeld bieden de oplossing: een snelle en gemakkelijke manier om flesjes en blikjes te recyclen en het statiegeld direct digitaal terug te ontvangen. Op Mysteryland testen de ondernemers de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van hun bakken bij de ingangen Noord, Zuid en op de camping.
Spore maakt afvalmeters die de aanwezigheid van verontreinigingen in afvalstromen monitoren, rapporteren en verifiëren. Hiermee helpen ze eindgebruikers, zoals festivals, om lagere afvalkosten te maken. Op Mysteryland testen de ondernemers hun afvalmeters in de crewkeuken. Sensoren boven de vuilnisbakken moeten de vervuiling vastleggen, waarna kunstmatige intelligentie (AI) voor de identificatie zorgt. De startup wil weten of zo’n AI-oplossing inzicht kan bieden in de mate van vervuiling op festivals, en zo kan helpen bij het ontwikkelen van mogelijke gedrags- en technologische interventies.
Renset is een mobiel batterijsysteem voor duurzame energie. Dankzij het gebruik van verwisselbare accu’s maken de ondernemers een volledig groene, ononderbroken stroomvoorziening mogelijk. Op Mysteryland testen ze of hun innovatie toepasbaar is op festivals en of de batterij krachtig genoeg is. Daarnaast gaan ze met de festivalorganisatie in gesprek over de toepassing van deze groene stroomvoorziening en wordt hun batterij gebruikt om de Marktstraat van groene stroom te voorzien.
DRIFTY wil duurzaam varen toegankelijk maken voor iedereen. Op Mysteryland voeren ze een gebruiksvriendelijkheidstest uit met hun duurzame 3D-geprinte boot van gerecyclede PET-flessen. Hiermee vervoeren ze artiesten van backstage naar de verschillende podia op het festivalterrein. Op termijn wil de ondernemer zijn boten op abonnementsbasis verhuren. Daarom vraagt hij in de Marktstraat festivalbezoekers naar hun mening over verschillende abonnementsvormen en verzamelt hij hun ideeën over duurzaamheid en circulariteit.
In de textielindustrie is op duurzaamheidsgebied nog veel winst te boeken. Roua Atelier wil een stap in de goede richting zetten door kleurstoffen te produceren van natuurlijke verfpigmenten uit planten en afval. Op Mysteryland onderzoekt de ondernemer of festivalbezoekers zich bewust zijn van giftige stoffen in verf door hierover met hen in gesprek te gaan. Ook verzamelt zij samen met de bezoekers afval om daar vervolgens verf van te maken. In de Marktstraat kunnen bezoekers bandana’s en armbanden verven.
De tests op Mysteryland worden begeleid door Innofest en mogelijk gemaakt door StartupAmsterdam, het Stedelijke Innovatieteam van de Gemeente AmsterdamGoeie GruttenLiveGreenOne Resilient EarthGreen Events, de EU en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com