TOP

UIMA lanceert Green Rider voor artiesten

De  UIMA (United Independent Music Agencies) heeft een duurzame rider gelanceerd voor artiesten en werkt aan een duurzame toekomst voor de muziekindustrie, waarin wordt ingezet op forse vermindering van de ecologische footprint. Ze focussen hierbij op minder vliegen, anders eten, minder troep en groene energie.

De ruim 500 acts die UIMA Europees en wereldwijd vertegenwoordigt, spelen jaarlijkse meer dan 15.000 shows en nemen een bijbehorende 18.400 vluchten, waarvan 7.500 vluchten onder de 750 km. Vooral deze vluchten op korte afstand hebben de potentie om vervangen te worden door alternatieve transportmogelijkheden zoals de trein. Hierdoor kunnen artiesten tot 80% CO2 besparen per afgelegde kilometer en zorgt het voor een reductie van 10% op de totale reis uitstoot per vliegtuig ten opzichte van peiljaar 2019.

Niet alleen wordt er met de duurzame rider gekeken naar wat artiesten kunnen doen om hun footprint te verkleinen. Zo richt de rider zich ook op podia en festivals om toekomstgericht aan de slag te gaan. Speerpunten hierbij zijn hergebruik (geen eenmalige producten), zero waste, groene energie en van dierlijke producten de uitzondering maken.

UIMA hoopt dat meer artiesten en agencies in binnen- en buitenland dit initiatief zullen omarmen en aanscherpen, zodat we collectief naar een schonere toekomst toe bewegen.

De duurzame  rider is onderdeel van het groene manifest dat momenteel door UIMA in ontwikkeling is en zich richt op de hele muziekketen, over de volle lengte en breedte. Van clouddiensten op groene serverparken tot een EU-artiestenpas naar model van het succesvolle Interrail waar een groot deel van de Europese jeugd al treinreizende mee is groot geworden.

Download hier de Green Rider van UIMA

Foto in de header is van Matthew Kalapuch Unsplash.com

Mede-eigenaar Green Events en Head of Program ADE Green

lyke@greenevents.nl