TOP

Last Night a DJ took a flight: een onderzoek naar de impact van tourende DJ’s

Vóór de pandemie was de wereldwijde dansmuziek in volle vlucht. Dj’s hadden een enorm publiek in clubs en festivals over de hele wereld en vlogen vaak in hetzelfde weekend tussen meerdere landen. Toen COVID-19 toesloeg, was de industrie tot stilstand gebracht, wat een onevenredige impact had op het levensonderhoud van de meeste mensen die erin werken. De vraag naar een klein aantal dj’s die constant op tournee gaan, is het resultaat van een ecologisch niet-duurzame industrie – en een industrie die we collectief opnieuw kunnen bedenken. Cleanscene heeft een rapport gemaakt en hierin data verzameld en geanalyseert de CO2-voetafdruk van Resident Advisors Top 1000 dj’s die in 2019 toerden, en laat zien dat ze collectief 51.000 vluchten, 117.000.000 vliegkilometers  en 3.200.000 liter brandstof hebben verbruikt. 

Het verzamelen en presenteren van de gegevens om de collectieve impact van de dance-scène te identificeren, was het belangrijkste doel, maar Cleanscene wil ook oplossingen bieden en bijdragen aan de manier waarop iedereen positieve veranderingen kan aanbrengen. Het was geen gemakkelijke onderneming en hoewel sommige maatregelen praktischer zijn om uit te voeren dan andere, is het nodig om na te denken over de branche in het algemeen, waar je erin zit en wat je individueel en als onderdeel ervan kunt doen. 

Lees hier het rapport en de aanbevelingen vanuit Cleanscene in het Engels 

Tekst uit dit artikel is deels vertaald vanuit het rapport van Cleanscene. Foto in de header is van Domagoj Ćosić  Unsplash.com

Mede-eigenaar Green Events en Head of Program ADE Green

lyke@greenevents.nl