TOP

‘Onbeperkt Feest’-belofte gelanceerd op ADE Green 2022

Een groep van 10 toonaangevende festivals (AwakeningsAmsterdam Roots FestivalStraf_Werk FestivalOerolMilkshakePaaspopBevrijdingspop HaarlemAmsterdam OpenAirDe Opwekking en Wonderfeel) besloten vrijdag 21 oktober om samen het voortouw te nemen in het toegankelijk maken van de festivalsector. Dit doen zij door als koplopers aan te sluiten bij de ‘Onbeperkt Feest’-belofte, een initiatief van HandicapNL en Green Events. Wat zij gaan doen lees je op de nieuwe website www.onbeperktfeest.nl.

Naast het uitspreken van de belofte, zetten zij concrete stappen richting een toegankelijk festival. De samenwerking met de koplopers werd vandaag tijdens ADE Green in het bijzijn van festivalorganisatoren gelanceerd en in ontvangst genomen door voorvechter voor toegankelijkheid en Tweede Kamerlid Lucille Werner.

Een op de acht mensen in Nederland heeft een handicap. Voor deze ruim twee miljoen mensen, waarvan 400.000 jongeren, is het niet vanzelfsprekend dat zij onderdeel kunnen zijn van het normale leven. Jaarlijks zijn er honderden muziekfestivals te bezoeken in ons land, maar voor iemand met een handicap zijn deze bijna allemaal slecht toegankelijk. Daarom startte HandicapNL in 2019 een programma om festivalorganisatoren te ondersteunen hun festival toegankelijker te maken. De lancering van het Onbeperkt Feest programma door HandicapNL en Green Events markeert een nieuwe fase op de weg richting een toegankelijke festival- en evenementensector.

Groep van koplopers
HandicapNL en Green Events slaan de handen ineen om samen met de festivalsector de toegankelijkheid van festivals naar een hoger niveau te brengen. Met festivalorganisatoren vormen zij een groep van koplopers waarmee zij samen (nieuwe) maatregelen en oplossingen inzetten, en hiermee de hele sector inspireren. Het doel is om binnen drie jaar outdoor-muziekfestivals in Nederland beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Hiervoor is draagvlak, samenwerking en kennisdeling nodig. De koplopers gaan elkaar ontmoeten op online Industry Meetings, om ervaringen te delen op het gebied van o.a. ticketing, faciliteiten op het terrein, mobiliteit en hospitality en samen pilots op te zetten.

Toegankelijke festivals in de praktijk
Tijdens de Onbeperkt Feest pilot verzamelde HandicapNL de ervaringen en feedback van mensen met een beperking, om zo waardevolle inzichten op te doen. Deze inzichten worden tijdens ADE Green gedeeld met de aangesloten koplopers. De belangrijkste drie pijlers in de behoefte van bezoekers met een beperking bleken integratie met andere festivalgangers, screening zodat er zorg op maat geleverd kan worden en het faciliteren van een rustplek. Dit natuurlijk naast de basisvoorzieningen als voldoende aangepast sanitair en de beschikbaarheid van medisch personeel. “We kunnen niet verwachten dat voor elke extra care gast alles tot in de puntjes is geregeld. Dit blijkt ook geen probleem, zo lang het van tevoren maar duidelijk is wat gasten kunnen verwachten en afgestemd is welke voorzieningen zij écht nodig hebben,” licht Jeroen van de Koppel, manager communicatie en fondsenwerving van HandicapNL, toe. “En het allerbelangrijkste van toegankelijke festivals is dat bezoekers met een beperking deze kunnen beleven zoals andere festivalgangers dit ook doen.”

Een nieuwe beweging in de sector
HandicapNL en Green Events jagen met Onbeperkt Feest een nieuwe beweging in de festivalsector aan. Alle kennis die wordt opgedaan in het programma, wordt via het Green Events platform gedeeld met de hele sector, zodat elke organisator gemotiveerd wordt de stap naar toegankelijkheid zelf te gaan zetten. “Het onderwerp toegankelijkheid staat nog in de kinderschoenen voor veel Nederlandse organisatoren. Er is op dit moment een gemis aan bewustwording en goede voorbeelden. Door samenwerking en kennisdeling gaan we versneld verandering brengen op dit vlak in de sector,” vertelt Lyke Poortvliet, mede-eigenaar van Green Events.

Kelamo Masali, organisator van Straf_Werk Festival, werkt al sinds de pilot samen met HandicapNL en licht toe: “Wat blijkt? Met kleine aanpassingen kan je al veel bereiken: quick wins. We willen onze bezoekers én collega-organisatoren graag bewust maken van de mogelijkheden. Voor ons eigen festival ligt de focus op het rolstoel-toegankelijk maken en op het creëren van een fijne prikkelarme ruimte.”

Bekijk hier de Onbeperkt Feest trailer.

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com