TOP

Elrow makes circular magic happen!

25 september was het zover: de maatregelen worden versoepeld en evenementen mogen weer plaatsvinden! Laat dit nu net samenvallen met de start van het Elrow Town Amsterdam, één van de weinige festivals in 2021. Het festival is een samenwerking tussen Apenkooi (onder andere DGTL festival) en Elrow

Mitchell van Dooijeweerd is vanuit Revolution Foundation verantwoordelijk om het evenement op een zo duurzaam mogelijke manier te organiseren. Hoewel de voorbereidingstijd kort was heeft hij alles op alles gezet om dit niet ten koste van de planeet te laten gaan. Revolution Foundation is samen met DGTL festival als koploper al jaren bezig met het verduurzamen van evenementen, en circulariteit staat hierbij centraal. Wij gingen in gesprek met Mitchell van Dooijeweerd van Revolution Foundation over de circulaire aanpak van Elrow.

 

Wat is jouw rol binnen Revolution Foundation voor dit Elrow event?

“Ik ben duurzaamheidsmanager van Revolution Foundation. Met deze stichting voorzien wij festivals en evenementen van duurzame en circulaire systemen. Revolution Foundation is begonnen om de circulaire werkwijze en ervaring van de koploper DGTL Festival te delen. Daarom werken we nauw samen met evenementen, bedrijven en overheden om circulaire blauwdrukken te ontwerpen en te implementeren op zoveel mogelijk festivals. Hiermee versnellen we de transitie richting een duurzamere maatschappij.

“Met onze projecten brengen we een radicale verandering teweeg in het gedrag van festivalgangers, partners, bedrijven en overheden over de hele wereld. Onze projecten laten zien dat het mogelijk is om over te stappen op circulaire systemen zonder daarbij in te hoeven leveren op kwaliteit of ervaring. Wij geloven dat dit de beste manier is om de wereld kennis te laten maken met de circulaire economie.

“De duurzaamheidsinterventies worden ondersteund door het Revolution vrijwilligersprogramma, waarmee we samenwerken met diverse opleidingen en studies. Met het uiteindelijke doel om jongeren hun passie te laten ontdekken en hen kennis te laten maken met hun toekomstige werkveld, de circulaire evenementen.”

 

 

Wat is de ambitie van Elrow als het gaat om duurzaamheid?

“Elrow is zich bewust van het belang van duurzaamheid en laat dit ook merken door mee te denken en te werken met het duurzaamheidsplan. Elrow streeft ernaar het grondstoffenplan te verbeteren en verantwoordelijker om te gaan met voeding, om uiteindelijk de impact op het milieu te beperken. De organisatie wil daarom het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen door zonne- en windenergie in te zetten. Als een van de toonaangevende merken in de sector voelt Elrow niet alleen de verantwoordelijkheid om hun eigen relatie met de omgeving te verbeteren, maar ook om actief deel uit te maken van deze maatschappelijke verandering. Daarbij is het belangrijk om de waarden door te geven aan de samenleving en een voorbeeld te zijn voor Elrow’s fans.”

 

Elrow is voorbereid op een nieuw tijdperk, een nieuwe generatie, bewuster en duurzamer dan de vorige. Elrow wil hun 7.000.000 fans over de hele wereld inspireren!

 

Hoe ziet jullie circulaire aanpak eruit?

“We starten een circulaire aanpak met een nulmeting, dat noemen we een Material Flow Analysis (MFA). Dit geeft een visuele weergave van het metabolisme van het evenement. Hierop kun je zien welke grondstofstromen bij het festival opkomen en wat de verschillende impacts van deze stromen zijn als ze het festivalterrein vervolgens verlaten.

“We hebben een duurzaamheidsprogramma waarin we werken binnen vijf verschillende thema’s: Resources, Mobility, Food, Energy en Water & Sanitation. Dat betekent dat we bewust omgaan met de verschillende thema’s die relevant zijn voor onze evenementen en dat we zoveel mogelijk hergebruiken, recyclen en gebruikmaken van hernieuwbare bronnen als de zon, wind en regen.

Per thema hebben we een ultieme doelstelling en als we al deze doelstellingen halen hebben we een circulair festival.”

Van take-make-waste naar hergebruik, hoe pakken jullie dat aan?

“Hergebruik is een belangrijk thema voor ons, we hebben verschillende interventies bedacht om hergebruik te maximaliseren en single-use materialen te elimineren.

“Een van de meest zichtbare onderdelen van het duurzaamheidsplan is de introductie van het hardcup-systeem. Bezoekers krijgen hun drankjes niet meer geserveerd in traditionele wegwerpbare softcups, maar in een herbruikbare hardcup. Dit bespaart niet alleen een enorme hoeveelheid plastic afval, maar zorgt er ook voor dat bezoekers nadenken over hun huidige ‘lineaire’ gedrag (take-make-waste, red.) en het biedt een nieuw perspectief op het hergebruik van kostbare grondstoffen.

“Daarnaast gaan we van ‘afval als een probleem’ naar ‘grondstof als een oplossing’. We beschouwen afval niet langer als materiaal dat moet worden verbrand of gestort, maar als een verzameling van waardevolle grondstoffen. Het festival biedt centrale ‘Recyle Points’ voor bezoekers, om een ​​hoge mate van recycling van grondstoffen te garanderen. Alle grondstoffen worden daar als monostroom ingezameld. Verder gebeurt backstage en achter de barren ook wat er frontstage gebeurt: het gehele festival wordt ingericht voor een zo hoog mogelijk scheidings- en inzamelingspercentage van grondstoffen.

“Een ander belangrijk aspect is dat we het huidige grondstofgebruik proberen te herontwerpen. Daarom hebben we menu signing bij de barren en bij het foodcourt volledig digitaal gemaakt, zodat deze niet meer gedrukt hoeven te worden. Ook maken we gebruik van gamification, door sigaretten in te zamelen in een stembak met een grappige stelling. Er is geen confetti gebruikt, maar om toch het overweldigende wow-moment te creëren hebben we wel gebruikt gemaakt van andere special-effects en acts (CO2-jets en steltlopers) die geen extra restafval veroorzaken.”

 

 

Wat houdt een circulair foodcourt in?

“Elrow Town festival heeft 20.000 bezoekers en biedt enkel vegetarische gerechten aan, hiermee reduceren we 9.000 kg CO2 uitstoot. We hebben een circulair foodcourt, omdat er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat wat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd en 2/3e van al het verpakkingsafval is afkomstig van voedselverpakkingen. Dit wordt bijna allemaal als restafval verwerkt, en dat is een groot en urgent probleem dat het milieu enorm beïnvloedt. Daarom hebben we een inkoopbeleid voor onze cateraars gemaakt. De cateraars mogen enkel composteerbaar materiaal gebruiken om de vegetarische gerechten op te serveren. Vervolgens zetten we onze voedselresten, bordjes en bestek binnen 24 uur om in compost, in het zicht van de bezoeker. Met deze compost worden vervolgens weer groenten verbouwd door lokale boeren. Op deze manier brengen we de nutriënten afkomstig uit de bodem weer terug in de voedselkringloop en inspireren we onze bezoekers met ons circulaire voedselsysteem.”

 

 

Elrow staat bekend op de vele inflatable dieren en andere single use party attributen. Welke oplossing hebben jullie hiervoor bedacht? 

“We zijn een initiatief gestart waarbij we opblaasbare items hergebruiken en zo veranderen in magische nieuwe decoratieve materialen. Hiermee voorkomen we dat het restafval wordt. Er was een verzamelpunt waar kapotte opblaasdieren ingeleverd konden worden. Vervolgens werden deze bij het Animal Rescue Center weer tot leven gebracht door deze te plakken of hier een nieuwe bestemming aan te geven. Na het festival zijn alle afgedankte opblaasdieren op het terrein verzameld en momenteel wordt hier een groot decoratie object van gemaakt om in te zetten in 2022.”

 

 

Heeft dit evenement een voorbeeldfunctie voor andere Elrow shows? 

“Elrow organiseert jaarlijks 150+ shows in 26 landen. Elrow Town Amsterdam heeft daarmee een voorbeeldfunctie voor andere Elrow evenementen. Het is de proeftuin van Elrow om te kijken wat er bij andere evenementen in de wereld geïmplementeerd kan worden. Dit heeft mede te maken met dat we hier in Nederland al behoorlijk ver zijn op het gebied van duurzame evenementen en dat de bezoekers hier in Nederland daar ook behoefte aan hebben.

We hebben hier in Nederland bijvoorbeeld een efficiënt stroomplan, die ervoor zorgt dat we de stroomopwekking afstemmen op de stroombehoefte. Hiermee kunnen we tot wel 40% diesel besparen. We kiezen ervoor om het verbruik van energie uit schone en hernieuwbare bronnen te maximaliseren. We stappen af van dieselgeneratoren en stappen over naar batterijen, zonne-energie, windenergie en andere soorten hernieuwbare energiebronnen, die zorgen voor een forse vermindering van onze CO2- uitstoot. Daar waar nog wel dieselaggregaten nodig zijn, vervangen wij de brandstof voor bio-brandstof.”

 

 

Jullie hebben een A Greener Festival Award aangevraagd, wat zijn je verwachtingen?

“Dit jaar doen we weer mee met ‘A Greener Festival Awards’. A Greener Festival heeft al meer dan 400 assessments afgenomen op festivals over 5 continenten. Dit jaar laten wij ons graag uitdagen op alle fronten van het festival om een zo duurzaam mogelijk evenement neer te zetten en daarop beoordeeld te worden per thema. We werken eraan om de hoogst haalbare score te behalen en een ‘Outstanding’ award binnen te slepen. Vorig jaar zijn we voor het eerst genomineerd voor de ‘A Greener Catering Award’ en dit jaar hebben we veel nieuwe projecten gelanceerd.”

 

Meer weten over circulaire systemen op evenementen? Lees hier meer over de aanpak van Revolution Foundation en bekijk de Green Deal Circular Festivals-toolbox. Ook op onze website vind je meer meer info en praktijkcases.

 

Dit artikel is hier ook in het Engels beschikbaar.

 

De foto’s zijn gemaakt door Rob Libsius.

Mede-oprichter en eigenaar van Green Events en projectmanager Plastic Promise

laura@greenevents.nl