TOP

Borg versus retourmunt, wat is de beste oplossing voor jouw evenement?

Waarom een retoursysteem voor bekers en flesjes?

Het succes van een afvalvrij, ook wel circulair, bekersysteem, is onlosmakelijk verbonden met een goed retoursysteem. Dit is de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar de milieu impact van herbruikbare- en recyclebare bekersystemen dat we in 2020 publiceerde. Daarnaast laten de resultaten van de pilots, die in 2019 door verschillende Plastic Promise koplopers zijn uitgevoerd, zien dat met een goed retoursysteem tot 98% van de bekers en flesjes ingezameld kan worden. Zonder retoursysteem is (handmatige) nascheiding onvermijdelijk en komt niet meer dan 0-75% retour. Met aankomende veranderingen in regelgeving en niet te vergeten de kritische blik van bezoekers, is de implementatie van een retoursysteem een belangrijke stap voor toekomstbestendige evenementen.

In dit artikel geven we inzicht in de voor- en nadelen van verschillende soorten retoursystemen om je te helpen bij het implementeren van een afvalvrij bekersysteem waarbij de bekers en flesjes ook daadwerkelijk terugkomen voor hergebruik en/of recycling.

Hergebruik- of recycling

Festivals, sport evenementen, beurzen, congressen, jaarmarkten en kermissen. Zoveel verschillende evenementen, elk met andere uitdagingen. Een afvalvrij bekersysteem kent daarom twee varianten: hergebruik of recycling. In beide gevallen geldt: zonder retoursysteem geen bruikbare retouren. Meer informatie over de verschillende systemen lees je in de Plastic Promise toolkit. Een retoursysteem is ook toepasbaar op herbruikbare of recyclebare draagtrays en voedselverpakkingen.

 

Statiegeldverplichting kleine flesjes en blikjes

Met ingang van 1 juli 2021 geldt een statiegeldverplichting op water en frisdrank houdende kunststof flessen tot 3 liter. Dit betekent dat je als organisator €0,15 statiegeld betaald voor elk flesje dat je inkoopt. Om te voorkomen dat dit een enorme extra kostenpost wordt zal het statiegeld doorbelast moeten worden aan de bezoeker. Momenteel wordt er de praktische kant hiervan verder uitgewerkt, hierover schrijven we later dit jaar weer een inhoudelijk artikel om jullie op de hoogte te houden. Onlangs kondigde het Ministerie van Infrastructuur & waterstaat aan dat er vanaf 31 december 2022 ook statiegeld op blikjes wordt ingevoerd. Overstappen op blik is daarom alleen een oplossing op korte termijn. De invoering van een retoursysteem biedt daarom een oplossing, ook op lange termijn.

 

Borg of retourmunt?

Er zijn verschillende soorten retoursystemen, we nemen je mee in de twee meest voorkomende systemen: de eerste is een monetair systeem waarbij de bezoeker een borgbedrag betaalt, de tweede is een systeem waarbij een retourmunt ervoor zorgt dat de bekers en flesjes op de gewenste manier terugkomen.

Lees dit artikel verder op Plastic Promise

Mede-oprichter en eigenaar van Green Events en projectmanager Plastic Promise

laura@greenevents.nl