TOP

No excuse for Single Use! Waarom je in 2023 moet overstappen naar hergebruik

Foto: Marleen Annema, Into the Great Wide Open 2022

Plastic voor eenmalig gebruik wordt steeds meer een wereldwijde bedreiging voor het milieu – van de polen tot diepe oceanen en ons menselijk lichaam. De vervuiling van waterwegen leidt tot dierensterfte en microplastics komen in onze voedselketen terecht. We moeten onze aanpak veranderen: van ‘Take, Make, and Waste’ naar een circulair systeem waarbij producten worden ontworpen voor hergebruik met minimaal waardeverlies of milieuschade. Toch denken consumenten vaak dat het recyclen van single-use plastic duurzamer is dan hergebruik van plastic verpakkingen. Helaas zijn ze op het verkeerde been gezet! In dit artikel lees je waarom hergebruik de duurzaamste oplossing is – met input van Tijl Couzij (ITGWO), Camille Guitteau (Co-Founder & Director, Bye Bye Plastic), Alan Campbell (Technical Director, The LCA Research) en Emmy van Daele (Project Manager, Mission Reuse).

Hoezo is hergebruik de duurzaamste oplossing?

Alan Campbell doet sinds 1985 onderzoek naar de milieubelasting van single-use plastics – en sinds 2005 ook naar herbruikbare alternatieven. Hij legt uit hoe Life Cycle Assessments in elkaar zitten, en hoezo wij hieruit bepaalde conclusies kunnen trekken: “Een vergelijkende LCA-studie richt zich op twee producten die dezelfde functie vervullen (bijv. twee drinkbekers, in plaats van beker met fles vergelijken) – in situaties waarin beide opties in gelijke mate beschikbaar en levensvatbaar zijn. In onderstaande afbeeldingen zie je de vele factoren die in deze onderzoeken worden meegenomen, en dat de ring (‘life cycle’) voor hergebruik veel kleiner is dan voor eenmalige recycling.”

“Keer op keer zien wij dat de break-evens (na hoeveel hergebruik is de milieu-impact lager t.o.v. recycling) vrij laag zijn, ook bij bekers. Laten we zeggen dat een bierbeker gemaakt is van een efficiënt materiaal zoals gerecycled polyester. Het grootste deel van de ecologische voetafdruk van de beker die je weggooit, is niet het materiaal, maar de processen. Elke keer dat je een wegwerpbeker gebruikt, gooi je dus een groot deel van zijn voetafdruk weg, omdat je een nieuwe moet maken. Wanneer je deze beker maakt, moet je het granulaat aanschaffen, je moet het drogen, je moet het extruderen en thermovormen, er komt allerlei transport bij kijken en er gaat veel energie in zitten. Dit zijn de soort dingen waar we rekening mee moeten houden op het gebied van eenmalig gebruik. Als het gaat om de herbruikbare beker, behouden we zijn vorm, behouden we zijn functie, want hij wordt niet vernietigd. We doorlopen alle processen (life cycles), maar je raakt het product niet kwijt. Vanuit een milieuoogpunt is dit dus een zeer sterk argument voor hergebruik, en ik ben heel blij dat de EU dat onlangs heeft ingezien.”

In het programma ‘No Excuse For Single Use! Reusables At Events Presented by Paardekooper‘ tijdens ADE Green 2022, gingen we dieper in op het plasticbeleid van de EU, het gebruik van herbruikbaar voedselservies op festivals en hoe we afscheid gaan nemen van wegwerpplastic. Frank Kimenai ging hierover in gesprek met Tijl Couzij (ITGWO), Camille Guitteau (Co-Founder & Director, Bye Bye Plastic) en Alan Campbell (Technical Director, The LCA Research). Emmy van Daele (Project Manager, Mission Reuse). De belangrijkste bevindingen van dit panel lees je terug in het artikel op de Plastic Promise website.

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com