TOP

Even voorstellen: Tinha Oehl

Sinds de lancering van Onbeperkt Feest in oktober 2022 werken we samen met partner HandicapNL – en de festivalsector – aan de verbetering van de toegankelijkheid op festivals. Hiervoor organiseren wij industrie-meetings en delen we kennisartikelen:  bijvoorbeeld over handicaps en toegankelijke festivals, en hoe gemeentes kunnen helpen om festivals toegankelijker te maken. Daar komt flink wat extra werk bij kijken! Daarom zijn we al enige tijd blij met deze versterking in ons team, en nu wordt het hoogste tijd om haar ook aan iedereen voor te stellen: Tinha Oehl.

Tinha, wat drijft jou om je in te zetten voor toegankelijkere festivals?

De festivalwereld bruist van energie en van positiviteit. Ik ben van mening dat iedereen deze vibe zou moeten kunnen voelen en meemaken. Door eerder werk kwam ik vaak in contact met jongens die de spierziekte van Duchenne hebben. Ook zij willen naar een mooi feest kunnen gaan, maar dit is niet altijd even eenvoudig te regelen. Ik denk dat als wij meer mensen bewust maken van de mogelijkheden en minder focussen op de onmogelijkheden, we veel kunnen bereiken!

Wat is een veelvoorkomende verkeerde aanname vanuit festivalorganisaties op het gebied van toegankelijkheid?

Dat het heel erg ingewikkeld is om aanpassingen te maken zodat mensen met een beperking ook naar je festival toe kunnen komen. Alles valt en staat met goede communicatie. Dit is wat ik nu vaak terug hoor van mensen met een beperking. Als ze maar weten wat wel en niet kan, als ze maar helderheid hebben in de (on)mogelijkheden van het terrein. Dat is al meer dan de helft. Er is een enorme behoefte aan duidelijke communicatie.
Tinha tijdens de industriemeeting met Onbeperkt Feest koplopers tijdens ADE Green 2022.

Wat is het meest inspirerende verhaal over toegankelijkheid op een festival dat je zelf hebt meegemaakt?

Het is heel gaaf om te zien als iemand helemaal zelfstandig een festival kan beleven. Dat er zelf een biertje besteld kan worden aan een verlaagde bar, dat de toiletten goed toegankelijk zijn, dat je niet op een apart deck hoeft te staan zonder je vrienden, maar midden tussen je vrienden op het veld. Uiteindelijk gaat het bij ons mensen er toch altijd om dat je gezien wordt en je erbij hoort? Dat is voor mensen met een beperking niet anders!

Waar kijk je het meest naar uit, nu dat je onderdeel bent van Green Events?

Het is nu al heel mooi om te zien hoe bevlogen en passievol het Green Events team werkt. Ik vind het heel gaaf om hier onderdeel van uit te maken! Het onderwerp toegankelijkheid is redelijk nieuw binnen Green Events – we merken allemaal dat het wel echt bij ons past. We gaan samen met partner HandicapNL en de festivalsector werken aan de verbetering van de toegankelijkheid op festivals. Door de krachten te bundelen zijn we sterker en maken we zeker een verschil. Stapje voor stapje.

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com