TOP

Vanaf 2025 komen er zero-emissie zones in steden

Organiseer jij een evenement in de binnenstad? En laat je leveranciers goederen in de binnenstad leveren? Vanaf 2025 komen er zero-emissie zones in steden. 

 

Op 9 februari 2021 plaatsten belangenorganisaties uit de transportsector, gemeenten, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en Natuur & Milieu een handtekening onder de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek. Dit document geeft duidelijkheid over de eisen die gaan gelden voor zero-emissiezones in steden. Hierdoor is de weg vrij voor gemeenten om zero-emissie zones in te voeren voor 1 januari 2025, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord. Natuur & Milieu roept gemeenten en ondernemers op om nu zo snel mogelijk een plan op te stellen voor zero-emissie bevoorrading van binnensteden. Twee nieuwe subsidiemogelijkheden voor duurzame bestel- en vrachtwagens maken het nu extra aantrekkelijk voor ondernemers om hier direct mee aan de slag te gaan.

 

Steun voor koplopers

Het jaar 2025 lijkt nog ver weg, maar gemeenten en ondernemers moeten zich goed voorbereiden om zero-emissie zones tot een succes te maken. Het grote aantal partijen dat de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek heeft ondertekend, toont aan hoeveel draagvlak en enthousiasme er is om deze duurzame overstap te maken. Nienke van Onnen, Senior Projectleider Mobiliteit bij Natuur & Milieu: “Nu is het tijd om deze voornemens om te zetten in daden. Verschillende gemeentes hebben hun plannen voor zero-emissie zones al bekend gemaakt. Het is nu aan andere gemeentes om het voorbeeld van deze koplopers te volgen en ook hun plannen gereed te maken. Dat is hard nodig om de doelstelling uit het Klimaatakkoord halen.”

Dit bericht is overgenomen van Natuur & Milieu, lees hier het gehele bericht.
Foto in header : Ethan Sexton Unsplash

Mede-eigenaar Green Events en Head of Program ADE Green

lyke@greenevents.nl