TOP

In vier webinars: Alles over een afvalvrij bekersysteem voor evenementen

Hoe kun je plastic afval tot 98% terugdringen? Hoe organiseer je een circulair bekersysteem voor evenementen? Wat zijn de speerpunten bij het creëren van draagvlak en samenwerking? Hoe maak je hiervoor beleid? En, welke financieringsmogelijkheden zijn er? Deze en andere vragen worden door verschillende experts en ervaringsdeskundigen beantwoord in een serie van vier webinars. Van draagvlak tot beleid en van materiaalkeuzes tot logistieke operatie komen aan de orde. De webinars waren live te bekijken afgelopen zomer 2020.

Deel 1: Wat is een afvalvrij bekersysteem?

Wist je dat er elk jaar meer dan 8 miljoen ton (!) plastic afval ook via de rivieren in de zee terecht komt? Dit verstoort het wereldwijde ecosysteem en is slecht voor de gezondheid van zowel dieren als mensen. De grote boosdoener? Wegwerpplastic. Helaas is ook op evenementen het gebruik hiervan nu nog vaker regel dan uitzondering. Dit kan beter. Bijvoorbeeld door een afvalvrij bekersysteem te implementeren. We geven in deel 1 inzicht in de landelijke ontwikkelingen op het gebied van evenementen en single-use plastics. Er wordt dieper ingegaan op de mogelijke circulaire toepassingen , hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen herbruikbare en recyclebare bekersystemen. We laten zien wat de meest duurzame keuzes zijn en geven antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn de mogelijkheden voor zowel afgesloten evenementen zoals festivals als  gratis toegankelijke, open evenementen zoals volksfeesten en sportevenementen
  • Waar vind ik meer informatie om het evenement afvalvrij te krijgen
  • Hoe kan de zwerfafvalvergoeding voor gemeenten daarbij ondersteunen

Sprekers: Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer), Laura van de Voort (Founder Green Events/Plastic Promise), Agnieszka van Batavia (Packaging Sustainability & Regulatory Affairs – The LCA Centre), Corien Visser-Boelstra (regiomanager – NederlandSchoon) Moderator: Erwin Roodhart (directeur – Ondernemend Leiden).

 

Deel 2: Best practice herbruikbare bekers in binnenstad: Leidens Ontzet

De Gemeente Leiden deelt hun succesverhaal van het stadsbreed inzetten van herbruikbare bekers tijdens Leidens Ontzet 2019. In totaal zijn er meer dan 500.000 plastic wegwerpbekers bespaard en was er ruim 5.000 kilo minder afval. Geen succesverhaal ontstaat zonder bijbehorende beren op de weg, uitdagingen en oplossingen. Alles komt in deze webinar aan bod. Onder leiding van de werkgroep Leids Glas sloegen ondernemers, ondernemers- en brancheverenigingen, organisatoren, maatschappelijke partners en de gemeente Leiden begin 2019 de handen ineen. Samen hebben zij zich ingezet om tijdens stadsbrede evenementen plastic wegwerpbekers te vervangen door herbruikbare statiegeldbekers. Meer weten? Lees het hele verhaal hier.

Wat komt aan bod? Van Realisatie naar Activatie
. Hoe creëer je als organisatie draagvlak om over te stappen op het gebruik van herbruikbare bekers bij stadsbrede evenementen? Hoe kom je samen tot één werkbaar statiegeld-bekersysteem met herbruikbare bekers? In deze webinar worden verschillende stappen van dit proces behandeld:

  • Stap 1: Organisatie – Hoe organiseer je bewustwording, draagvlak en activatie bij verschillende stakeholders
  • Stap 2: Beleid: Wat zijn de juridische stappen die je moet zetten om dit voor elkaar te krijgen?
  • Stap 3: Logistiek & Communicatie – Hoe ziet de logistieke operatie eruit en op welke wijze communiceer je naar ondernemers en bezoekers?

Sprekers: Yvonne van Delft (wethouder werk, inkomen, economie & cultuur – gemeente Leiden), Nilles Raken , Leids Glas, Jannetje Bootsma (advocaat – Pels Rijcken), Siebe Winnubst (projectmanager evenementen – Centrummanagement Leiden), Erwin Roodhart (directeur – Ondernemend Leiden).

Deel 3: Best practice Recyclebare bekers Awakenings

In deel 3 spreken we met een van de pioniers uit de evenementenindustrie op het het gebied van duurzaamheid: Awakenings. Zij verbonden zich in 2018 aan de Plastic Promise en zetten de afgelopen jaar  grote stappen op het gebied van afvalvrije, circulaire bekersystemen. Wat komt aan bod?
Awakenings heeft tot wel 95% van de wegwerp PET-bekers weten te recyclen en hun systeem succesvol geïmplementeerd op onder andere Awakenings Festival met 40.000 bezoekers. De organisatie vermenigvuldigt deze enorme impact graag door hun recycle-succesverhaal te delen met de rest van de sector, zodat niet iedereen het wiel zelf hoeft uit te vinden.

Ook zijn er op een evenement grote hoeveelheden andere (plastic) materialen die nu vaak nog eenmalig gebruikt worden. Maar, afval is grondstof. Daarom wordt in deze webinar ook het management van circulaire grondstoffen (afval) in de gehele evenementen keten behandeld.

Sprekers: Helene van Zutphen (directeur – NederlandSchoon), Natasja Veenboer (directeur – Awakenings), Leonie Boon (grondstoffen expert – Green Events), Hidde Reinhard (brand activation manager – Heineken) Moderator: Erwin Roodhart (directeur – Ondernemend Leiden).

Sessie 4: Laatste ontwikkelingen & hoe verder?

Handen uit de mouwen! Na de eerste drie webinars zijn verschillende organisaties aan de slag gegaan met het toepassen van de opgedane kennis in de praktijk. Tijdens dit proces zijn er nieuwe vraagstukken naar boven gekomen. Denk daarbij aan veranderingen in regelgeving op het gebied van eenmalig plastic gebruik. Wist je dat vanaf juni 2021 statiegeld op kleine flesjes verplicht is? Ook is er meer duidelijk over de milieu impact van de verschillende beker systemen. Agnieszka van Batavia (The LCA Centre), ook te zien in het eerste webinar, praat jullie bij over de laatste bevindingen van het LCA onderzoek waarbij o.a. de milieu impact van herbruikbare en recyclebare bekersystemen zijn onderzocht. En hoe gaat het in de praktijk? Op deze en vele andere vragen geven Marcus ten Zijthoff (Zwarte Cross) en Leo Weterings (Vierdaagsefeesten) antwoord.

Sprekers: Agnieszka van Batavia (The LCA Centre), Marcus ten Zijthoff (Zwarte Cross) en Leo Weterings (Vierdaagsefeesten). Moderator: Erwin Roodhart (directeur – Ondernemend Leiden).

 

Voor wie?

De webinars zijn geschikt voor beleidsmakers, event-managers, (horeca-) ondernemers en professionals die meer willen weten over de mogelijkheden van het gebruik van herbruikbare- en recyclebare bekers binnen de evenementen wereld.

Waarom nu?

Deze crisis laat zien hoe snel we kunnen veranderen. Laten we niet terug gaan naar hoe het was maar een nieuwe duurzame norm ontwikkelen, waarbij menselijke behoefte en de grenzen van de aarde in een gezonde balans terugkomen. Gebruik juist nu deze corona-pauze voor het heroverwegen, bijschaven en innoveren van duurzame plannen! Verdere informatie of vragen? Heb je vragen over de webinars? Mail dan naar info@greenevents.nl.
Schrijf je hier in om de webinars terug te kijken.

Deze vierdelige webinar-serie is een initiatief van gemeente Leiden, Centrummanagement Leiden, Provincie Zuid-Holland, Plastic Soup Surfer, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, NederlandSchoon, Green Events en Plastic Promise.

Mede-oprichter en eigenaar van Green Events en projectmanager Plastic Promise

laura@greenevents.nl