TOP

Hoe festival NorthSide (Denemarken) Plant Based wordt in 2022

Het voedsel dat we eten is verantwoordelijk voor ongeveer 28% van de wereldwijde CO2e-uitstoot. Om de klimaatimpact van voedsel te verminderen,
moeten we onze voeding veranderen om minder koolstofrijke voedselproducten op te nemen. Hoe kunnen festivals bijdragen aan mogelijke oplossingen? In een eerder artikel schreven we hoe de klimaatlabels van Klimato aangeven of een gerecht een lage, gemiddelde of hoge ecologische afdruk heeft. Northside Festival (Denemarken) is een voorbeeld van hoe festivals nóg meer kunnen doen.

Na de lancering van het eerste biologische bier en het verwijderen van plastic wegwerpbekers en -flessen, kondigde het Northside-festival aan dat al het eten op het festival van 2022 Plant Based en 100% biologisch zal zijn. Sinds de lancering in 2010 is het festival uitgegroeid van een eendaags evenement met binnenlandse artiesten tot een groot internationaal evenement van drie dagen dat zo’n 40.000 bezoekers trekt. In dit artikel spreken we met Martin Thim (Partner en Duurzaamheidsmanager van het festival) over hun ambities.

 

1. Wat is de belangrijkste reden voor het festival om over te stappen op een Plant Based menu?

Je zou kunnen zeggen dat dit een voortzetting is van ons werk met duurzaamheid van de afgelopen tien jaar. We vonden nu dat de timing goed was om de beslissing te nemen en de stap te zetten. Het festival werd in 2017 100% biologisch gecertificeerd en we hadden in 2019 al een 80-20-regel (dat wil zeggen max 20% vlees in een gerecht) op vlees. We willen in 2022 niet op dezelfde plek starten waar we drie jaar geleden zijn gebleven, dus de timing was nu goed deze stap te maken en ons te positioneren aan de voorkant van duurzame ontwikkeling in de festivalindustrie. We hebben tijdens de pandemie de ‘extra tijd’ ook gebruikt om een ​​volledige CO2-analyse van het festival te maken. Daarin was heel duidelijk – en ook niet verassend – te zien dat vlees een van de gebieden was waar we aan moesten werken. Plant Based betekent voor ons een focus op ingrediënten uit planten, met maximaal 15% dierlijke producten zoals eieren, melk en kaas.

2. Hoe heb je je voedselimpact berekend?

We verzamelen alle gegevens van elke food truck. Wat zijn de ingrediënten in elke maaltijd, hoeveel verkopen we van elke maaltijd? In combinatie met factuurgegevens weten we precies hoeveel van elk ingrediënt is gebruikt. Al deze gegevens geven wij door aan A Greener Festival, zij maken vervolgens de berekeningen voor ons.

3. Volgens het WWF-onderzoek ‘One Planet Plate’ moet een maaltijd minder dan 0,5 kg CO2 bevatten om te voldoen aan de afspraken in het Parijs-akkoord om onder de 1,5 kg te blijven. Verwacht je dat een Plant Based menu binnen die grenzen valt?

In 2019 zaten we op 1,0 kg +/-, en ik heb er alle vertrouwen in dat we volgend jaar op 0,5 kg zullen uitkomen.

 

 

4. Wat was de grootste uitdaging voor Northside om deze beslissing te nemen?

Ik denk dat de timing essentieel is. Als we dit vijf jaar geleden hadden gedaan, denk ik niet dat we dezelfde hoge kwaliteit van voedsel zouden kunnen garanderen als mensen op ons festival gewend zijn. Het is heel belangrijk voor ons dat duurzaamheid niet zozeer gaat om opoffering, maar om een beter alternatief. We hebben er alle vertrouwen in dat we dat nu kunnen doen en dat mensen een geweldige voedselervaring te wachten staat. We bespraken ook hoe mensen hierop zouden reageren, en hoewel we wisten dat sommige mensen sceptisch en misschien zelfs teleurgesteld zouden zijn, hadden we niet alle aandacht verwacht die we nu krijgen. Maar eerlijk gezegd was dit ook een leuke bijzaak, en het feit dat we hier een nationale discussie over Plant Based eten kunnen hebben is positief.

5. Loopt Denemarken voor op andere Europese landen wat betreft de overstap naar plantaardige proteïne? Kun je ons iets meer vertellen over de situatie in Denemarken (zijn er regels, overheidscampagnes, enzovoort)?

Er zijn geen regels en de overheid heeft tot nu toe bijna geen actie ondernomen op dit gebied, behalve wat financiering voor innovatie, ontwikkeling, enzovoort. Ze waren van plan om één vegetarische dag per maand te maken in alle overheidsorganisaties, maar annuleerden dat idee al meerdere keren. Volgens mij heb ik weleens gehoord dat Denen bij de beste vleeseters ter wereld horen, dus vooroplopen is niet het woord dat ik zou gebruiken (wind, water, energie is een andere zaak). Dat gezegd hebbende, ik zie sterke initiatieven en nieuwe producten uit de particuliere sector en ik geloof dat we op dit moment getuige zijn van een echte voedselrevolutie. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat alles er over vijf jaar heel anders uit zal zien.

 

6. Is je publiek klaar voor een Plant Based menu? Hoe betrek je ze bij de verandering?

Wij geloven dat merendeel van ons publiek er klaar voor is. Ze waren ook onderdeel van onze duurzame reis en verwachten van ons dat we nieuwe dingen doen en initiatief nemen. We werken nu bijvoorbeeld nauw samen met onze keukens om nieuwe gerechten voor volgend jaar te ontwikkelen. Als we proeverijen en workshops organiseren, nodigen we mensen uit om deel te nemen. Maar de beslissingen waren van ons, en we hebben niet gevraagd wat onze bezoekers vonden omdat we echt denken dat we dit moeten doen. Dan is het onze taak om ons publiek te overtuigen en te laten zien dat we de juiste beslissing hebben genomen.

 

 

7. Wat was de online feedback op deze aankondiging?

Gek is een woord dat in me opkomt. Northside heeft nog nooit zoveel pers en feedback gekregen. Een paar vrienden van mij in Stockholm hebben een bureau genaamd SNASK, en ze hebben ooit een boek gemaakt met de titel ‘Maak vijanden en win fans’. Die titel zegt veel over de plek waar we ons nu bevinden. We ontvangen veel negativiteit, maar ook veel oprechte liefde en respect. En laten we eerlijk zijn, de haters zijn sowieso niet onze doelgroep. Maar ik moet zeggen dat onze communicatiecollega’s aan het werk zijn gegaan en dat moet soms moeilijk zijn geweest. Ze hebben ons respect dubbel en dwars verdiend met het werk dat ze hebben moeten doen.

8. Wat zou je met andere festivalorganisatoren willen delen over een Plant Based festivalmenu?

Ik denk dat wij als organisatoren de kracht hebben om veel mensen te inspireren en een actieve rol te spelen in de veranderingen van de toekomst. Veel van de mensen die ik in dit vak ontmoet zijn ook doeners. Wij zorgen ervoor dat dingen gebeuren, en dat is precies wat nu nodig was: minder praten, meer actie.

Mede-eigenaar Green Events en Head of Program ADE Green

lyke@greenevents.nl