TOP

Artiesten en kunstenaars spreken zich uit voor klimaat bij Warming Up Festival

We Are Warming Up. Net als de rest van de wereld. Kurkdroge rivieren, overstromingen in Pakistan en de almaar stijgende energieprijzen, het kan niemand zijn ontgaan. De klimaatcrisis is hier en nu. Maar wat doet het met ons? En wat kunnen we eraan doen? Tijd voor een uitgebreid festivalprogramma vol muziek, kunst, talks en theater over het grootste vraagstuk van deze tijd: ons klimaat. Van 26 tot en met 30 oktober vindt de derde editie van Warming Up Festival plaats in Tolhuistuin en andere locaties in Amsterdam-Noord.

Greep uit het programma

Dit is het moment om artiesten, kunstenaars en creatieve makers een podium te geven. Er is immers verbeeldingskracht nodig voor verandering. “Kunst en cultuur kunnen helpen om het onderwerp invoelbaar te maken en erover in gesprek te gaan.” aldus Matthea de Jong, directeur van het festival. Zo kan het publiek in actie komen voor het klimaat bij ‘Music is Warming Up’ met o.a. Sophie Straat, Future Husband en Music Declares Emergency. Beeldend kunstenaar Jonas Staal geeft een lezing over de rol van de cultuursector in de klimaatcrisis. Op het Tolhuistuinterrein is een kunstroute met bijzonder werk van o.a. Abner Preis, Jaap Scheeren, Selçuk Balamir en Collectief Walden. Een ander hoogtepunt is de ‘Church of Climate Change’ met muziek en verhalen en aansluitend een klimaatboekenmarkt in de tuin.
Speciaal voor Warming Up Festival biedt restaurant THT een geheel vegetarische menukaart.

Voorbereiden op de toekomst

Het festival neemt bezoekers mee de toekomst in. Zo kan je iedere dag dineren bij de voorstelling ‘ZEEMAAL’ van Sien Vanmaele in een zintuigelijke reis langs stranden en kliffen. Of naar de veelgeprezen één-op-één voorstelling ‘Horizon’ van Joeri Heegstra. Praktische voorbereidingen tref je bij de workshops van het Solarpunk Lab, bijvoorbeeld met het maken van je eigen usb oplader of je verticale tuin.
Er is ruimte voor nieuwe oplossingen en ideeën. Eva Rovers vertelt hoe een Burgerberaad Klimaat de democratie kan helpen. Stadsdichter Marjolijn van Heemstra geeft een nachtlezing in het donker. Tijdens de première van ‘In Search of.. CO2BUDGET’ kan het publiek de hersenen kraken over dit controversiële idee met cabaretier Tim Fransen en Nieuwe Helden.

Schurende thema’s

Moeilijke gesprekken gaat het festival niet uit de weg. In een serie programma’s verkent het festival de impact van Shell wereldwijd met creatieve makers en artiesten uit Indonesië, Curaçao en Nigeria, met een speciale avond rond protestzanger Fela Kuti. Dichterbij huis gaat het over de pijnpunten van de energietransitie in de voorstelling ‘Snikheet’ van Parels voor de  Zwijnen en tijdens ’The Cipher: Heat or Eat’, een programma van Verdedig Noord. In ‘Hot Take’ onderzoeken de creatieven van collectief LFMC de eigen ecologische voetafdruk in de landen waar hun wortels liggen verspreid over de hele wereld.
“Het festival biedt plek om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe ideeën op te doen en met een nieuwe bak energie weer verder te gaan,” aldus Matthea de Jong.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.wearewarmingup.nl.

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com