TOP

De transitie naar kraanwater op evenementen – een duurzame stap vooruit

Header: © Christian Morkeberg, Northside Festival

Naarmate de milieuzorgen toenemen, richt de evenementenindustrie haar blik steeds scherper op de eigen ecologische voetafdruk. Eén van de verbeterpunten? Het terugdringen van plastic materiaalgebruik door het gebruik van wegwerp-waterflessen te verminderen. Het is tijd om ons plasticgebruik te herzien en kraanwater beter te faciliteren. 

Dit is waarom deze shift cruciaal is voor de reductie van materiaalgebruik en transport– én hoe je dit concreet in de praktijk brengt.

© Dopper & We Love Green Festival

Waarom kraanwater?

Jaarlijks worden er miljoenen plastic waterflesjes verkocht op festivals. Deze flesjes dragen bij aan materiaalgebruik en vervuiling en vergen veel fossiele brandstoffen voor productie en transport. Door over te stappen op kraanwater verlaag je de milieu-impact van je evenement én sluit je aan bij internationale duurzaamheidsdoelen.

Belangrijkste voordelen van kraanwater op evenementen:

  • Minder plastic afval: Door te reduceren of zelfs stoppen met wegwerpwaterflessen, verminder je de hoeveelheid afval op je evenement.
  • Lagere CO₂-uitstoot: Het aanbieden van kraanwater verlaagt de uitstoot die komt kijken bij de productie en het vervoer van waterflessen.
  • Betere bezoekerservaring: Met goede, toegankelijke tappunten en herbruikbare flessen kunnen bezoekers zich duurzaam hydrateren.

Zo maak je de omslag naar kraanwater: een stappenplan

Dopper en Green Events ontwikkelden voor het ADE Green programma in 2024 samen het model “Tap water at clubs and festivals”, met vijf praktische stappen om jouw evenement te verduurzamen:

  1. Biedt kraanwater aan
    Plaats tappunten op strategische plekken op het terrein zodat bezoekers snel en eenvoudig drinkwater kunnen tappen.
  2. Sta herbruikbare flessen toe
    Moedig bezoekers aan om een lege hervulbare fles mee te nemen en zorg ervoor dat de beveiliging daarop is voorbereid. Duidelijke communicatie op je website helpt dit proces te versoepelen. Awakenings (NL) en We Love Green (FR) hebben hervulpunten en herbruikbare flessen omarmd en stimuleren hun bezoekers om duurzamere keuzes te maken.
  3. Promoot hergebruik
    Promoot actief het gebruik van hervulbare flessen bij je bezoekers, artiesten en crew – via pre-event communicatie én op locatie met duidelijke signing. Sziget (HU) heeft zijn plasticafval aanzienlijk verminderd door kraanwater aan te bieden en het gebruik van wegwerpwaterflessen te beperken.
  4. Schaf de verkoop van voorverpakt water af
    Bouw de verkoop van verpakt water, zoals PET-flessen, karton en blikjes, geleidelijk af. Biedt in plaats daarvan kraanwater aan bij barren, gratis of voor een  drankprijs. Paradise City (BE) en Into the Great Wide Open (NL) serveren tegen een drankprijs gekoeld (en bruisend) kraanwater aan de bar, waardoor de verkoop van plastic flessen wordt voorkomen. Kijk voor hun leverancier: Robinetto.
  5. Kies exclusief voor kraanwater
    Maak kraanwater de enige beschikbare wateroptie. Verhoog de beleving door gefilterd of gekoeld kraanwater aan te bieden en verkoop herbruikbare flessen voor wie er geen bij zich heeft. Boom (PT) is hier een voorbeeld van.

© Björn Comhaire, Paradise City Festival & Dopper

Sluit je aan bij de beweging

Klaar om positieve impact te maken? Zo start je met de overgang naar kraanwater:

  • Breng je huidige watersituatie in kaart en bepaal waar tappunten kunnen worden geplaatst.
  • Pas je evenementbeleid aan zodat hervulbare flessen zijn toegestaan, en communiceer dit duidelijk naar bezoekers én het beveiligingsteam.
  • Vervang de verkoop van plastic waterflesjes door kraanwateropties bij bars en kiosken.

Dit artikel is in 2024 gepubliceerd in het Engels door ADE Green in samenwerking met Dopper. Ook partner of ambassador worden van ADE Green? Neem contact op met Luise Härtel over de mogelijkheden!

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com