
Statiegeld bulkmachines op evenementen: meer inzamelen, schoner terrein
Groter, sterker én sneller dan alle andere statiegeldautomaten: de bulkmachine! Deze automaten kunnen meer dan 100 statiegeldverpakkingen tegelijkertijd verwerken en op die manier heel snel enorme hoeveelheden flesjes en blikjes innemen en het statiegeld direct terugbetalen.
Steeds meer grote evenementen zetten deze bulkmachines in om statiegeldverpakkingen in te zamelen. En met succes: minder zwerfafval, lagere opruimkosten en statiegeld dat terugvloeit naar bezoekers of goede doelen. Bovendien zorgt Statiegeld Nederland er als onderdeel van Verpact voor dat van deze blikjes en flesjes weer nieuwe blikjes en flesjes kunnen worden gemaakt.
Case: campingterreinen van festivals
Tijdens een festival als Paaspop, waar duizenden bezoekers kamperen, blijken bulkmachines een waardevolle aanvulling op de bestaande inzamelsystemen. Dit jaar stonden er twee op de Paaspop-camping. Bezoekers konden hun lege flesjes en blikjes bewaren bij hun eigen tent in speciale statiegeldzakken en vervolgens inleveren bij de bulkmachine.

Twee statiegeld bulkmachines op het campingterrein bij Paasop, net naast de ingang
Pien Eikelenboom van Paaspop is enthousiast: “Wij zouden dit zeker aanraden aan andere festivals. We creëren tijdens die paar dagen festival toch ook een kleine samenleving hier en het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat die goed functioneert. Op een festival zijn er in zekere zin ‘geen regels’, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je alles zomaar op de grond gooit of achterlaat.”
Waar vorig jaar nog afval werd achtergelaten of handmatig moest worden opgeraapt, zorgden de machines nu voor een efficiënte en duurzame oplossing: “Met deze machines is er echt een gat opgevuld. Mensen gebruiken veel blikjes, maar willen zo’n zak niet mee naar huis slepen. Nu hebben ze een makkelijke manier om het hier ter plaatse in te leveren.”
Uiteindelijk zijn er bijna 50.000 statiegeldverpakkingen ingeleverd tijdens Paaspop, vooral blikjes. En omdat bezoekers hun blikjes en flesjes netjes ingeleverd hebben kunnen deze verpakkingen allemaal gerecycled worden tot nieuwe!
Statiegeldzakjes maken het nog makkelijker
Op de festivalcamping kregen bezoekers bij de ingang speciale statiegeldzakjes om hun lege verpakkingen in te verzamelen. Dat maakt het inleveren praktischer, de volle zak kan in één keer leeggegooit worden in de bulkmachine, en de zakjes stimuleren ook daadwerkelijk goed gedrag. Want als je het in de speciaal daarvoor voorziene zak kunt gooien, waarom zou je het dan met het gewone afval vermengen? Bovendien krijg je na afloop de keuze om je geld terug te krijgen of om het te doneren aan een goed doel. Dit soort laagdrempelige ideeën maken het steeds eenvoudiger om festivals en evenementen schoon te houden.
Ook een succes op open evenementen
Een andere casus zijn grootschalige evenementen in de stad: ook hier worden de bulkmachines met succes ingezet. Tijdens het weekend van Koningsdag 2025 leverden bezoekers in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven samen maar liefst 118.203 flesjes en blikjes in bij acht bulkmachines. En dat op slechts drie dagen tijd.

Statiegeld bulkmachine op het Museumplein in Amsterdam tijdens Koningsdag
Een paar maanden eerder, tijdens carnaval, stonden er zeven mobiele bulkmachines in zes carnavalssteden. In vijf dagen tijd werden toen 133.619 verpakkingen ingeleverd. Ter vergelijking: een gemiddelde supermarkt zamelt zo’n 20.000 verpakkingen per week in.
Dankzij de inzet van deze machines blijft de feestlocatie schoner en hoeven organisatoren of steden minder te investeren in schoonmaak achteraf.
Ook statiegeld inzamelen op jouw event?
Organiseer je een evenement en verwacht je veel flesjes en blikjes op je terrein? Bekijk de mogelijkheden voor inzameling op statie-monnie/events en neem contact op met Statiegeld Nederland. Samen zorgen we voor schonere en duurzame evenementen!