TOP

Mysteryland gaat vanaf 2023 over op vaste, lokaal opgewekte groene stroom

Dit bericht werd oorspronkelijk geplaatst op Entertainment Business en is hier te vinden.

In samenwerking met Gemeente Haarlemmermeer, Recreatieschap Spaarnwoude en ID&T Group gaat Mysteryland tijdens het 30-jarige bestaan een nieuwe fase in. Ongeveer 80 procent van het stroomverbruik van de 2023-editie van Mysteryland zal bestaan uit vaste groene stroom. De overige 20 procent van het stroomverbruik bestaat voor een groot deel uit flexibele, duurzaam opgewekte energie.

Milan Raven, managing director van Mysteryland: “Wij zijn enorm trots dat we samen met de andere betrokkenen deze belangrijke stap voorwaarts kunnen zetten. We hopen hiermee andere organisatoren te inspireren. Deze inspanning sluit goed aan bij onze ondertekening van de Green Deal Circular Festivals dat zich richt op duurzame innovatie en waarin we hebben beloofd ons hard te maken om in de toekomst voor een groot deel circulair en klimaatneutraal te zijn.”

“We hopen hiermee andere organisatoren te inspireren.”

De groene stroom waarmee Mysteryland vanaf 2023 wordt gevoed, wordt geleverd door lokaal energiebedrijf Tegenstroom dat volledig in eigendom van de Gemeente Haarlemmermeer is. Tegenstroom levert honderd procent lokaal opgewekte zonnestroom dat wordt opgewekt door ondernemers in de regio Haarlemmermeer. Een van hen is de naastgelegen ondenemer Jos Koeckhoven, die met zijn land al jaren onderdeel uitmaakt van de camping van Mysteryland.

Voor de stroomvoorziening zijn elektriciteitskabels in de grond gegraven. Op de plekken waar veel stroom nodig is, zoals de verschillende hoofdpodia, zijn ondergrondse putten aangelegd. Daarop komen tijdens het festival containers te staan, die werken als een soort grote stopcontacten, gevoed met zonnestroom van de buurman. De camping van Mysteryland zal worden gebruikt als ‘testing ground’ voor nieuwe vormen van duurzame energie. Hiervoor worden samenwerkingen aangegaan met innovatieve startups.

Om Mysteryland te verduurzamen hebben alle betrokken partijen na een traject van zes jaar een eenmalige investering gedaan waarmee een vaste stroomvoorziening op middenspanning (oftewel 10.000 volt) wordt gerealiseerd. Naast deze investeringen is er ook subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontvangen om het project te verwezenlijken. De subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) wordt uitgekeerd aan bedrijven die innovatieve technieken inzetten om CO2-uitstoot te verminderen.

“Haarlemmermeer en Mysteryland gaan allebei voor innovatie en duurzaamheid.”

Andrea van de Graaf, directeur Tegenstroom: “Dat we als klein lokaal energiebedrijf zo’n groot festival mogen voorzien van zonnestroom is bijna onwerkelijk. Echt groen, echt lokaal. Hopelijk volgen andere festivals rap!”

Marja Ruigrok, wethouder Economische Zaken, Verkeer & Vervoer en Cultuur Haarlemmermeer: “Haarlemmermeer en Mysteryland gaan allebei voor innovatie en duurzaamheid. Lokale, groene stroom en een machtig mooi festival – dat klinkt Haarlemmermeer als muziek in de oren!”

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com