TOP

Festival camping afval: Vijf oplossingsrichtingen

Iedereen die betrokken is bij de laatste productiedagen van meerdaagse festivals met camping, weet: campingafval is een ingewikkeld, hinderlijk en ongemakkelijk onderwerp. Toezicht en controle op materiaalstromen is geen makkelijke taak – en het wordt erger als ongeveer 20% van de tenten, matrassen, slaapzakken en andere campingspullen achterblijft. In dit artikel bespreken we vijf mogelijke oplossingen.

Waar komt het probleem vandaan?

Het waarom en hoe rondom campingafval is geproblematiseerd en uitgebreid besproken (zie hier en hier), dus laten we het kort houden. Eén ding om in gedachten te houden: voor velen is het creëren van afval bij een festival normaal – voor sommigen ‘hoort’ het zelfs bij de ervaring. Het is een enorme uitdaging om gedrag en attitudes die al tientallen jaren bestaan te veranderen – bovendien tonen onderzoeken aan dat zelfs een positieve houding ten opzichte van schoon kamperen zich niet noodzakelijkerwijs vertaalt in dergelijk gedrag (attitude-gedragskloof).

Wie zou verantwoordelijk moeten zijn voor het voorkomen van kampeerafval?

Een eerlijk antwoord zou zijn: het is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen alle stakeholders: kampeerwinkels, festivalorganisatie, campingbezoekers, afvalverwerkers en (lokale) overheden. Studies tonen echter aan dat het publiek misschien denkt dat het aan de organisator ligt. En dus hebben organisatoren een grotere verantwoordelijkheid – namelijk eductie: zorg ervoor dat je publiek begrijpt dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben. Geef ze het goede voorbeeld: je kunt niet van je publiek verwachten dat ze groen denken als je zelf voornamelijk wegwerpartikelen verstrekt. Overweeg dit: zet een festival op met een doel erachter – als platform om verandering te creëren.

Wat als de oplossing zit in…

Driving environmental & social change in the event industry

luisehartel@gmail.com